Dunder förkyld och Grundträningsperiod

Jag har nu legat på soffan i snart 3 dagar! Jag är helt slut och har knappt ork till nått. Huvudet är spräng fyllt med snor och annat äckel som baciller! Så vad ser man till att göra då man inte har ork till nått, jo man läser! Jag har suttit och läst och agilityhundens muskelträning och även agilityförarens mentala och fysiska träning.

Har hittat en bok som jag verkligen gillar, den är bra skriven och jag gillar det jag läser! Här hittar man otroligt mycket bra, om hur man väljer sin agilityhund ur valplådan, hur man tränar och förbereder valpen och även övningar för den mer erfarne agilityhunden.

Har börjat kika lite på min träning, både på och utanför agilityplanen.

Jag ska lägga upp en ettårsplanering för min och hundarnas träning. Det ska vara en mångsidig träning med olika perioder.

 • GP – Grundträningsperiod
 • TFP – Tävlingsförberedandeperiod
 • TP – Tävlingsperiod
 • VP – Viloperiod

Grundträningsperioden kommer hålla på Januari-Mars

Träningen kommer bestå av följande:

 • Grundträning – Jogging, Stavgång, Styrketräning osv.
 • Grenspecifikträning – Snabbhet, Vighet och Rörelsemönster (Aerobics, Box osv)
 • Grenträning – Agility

GP består av att förbättra grunduthålligheten och grundträningen med långvariga och lågeffektiva övningar, så som promenader, jogging och stavgång.

Övningarna ska vara mellan 30-60 min långa förutom uppvärmning och nedvarvning.

Under denna period är det även viktigt att träna upp muskelstyrkan, helst 1-3 ggr/vecka. Detta är enklast på gym men går oxå bra att göra hemma med hantlar och andra redskap. Övningarna ska ha många upprepningar med liten extra belastning.

Exempelvecka, (förutom de dagliga promenaderna med hundarna)

 • Måndag – Promenad 60 min
 • Tisdag – Träning på gym/hemma
 • Onsdag – Vilodag
 • Torsdag – Grenträning (Agility) 60 min + 30 min Stretching (både hund och förare)
 • Fredag – Träning på gym/hemma
 • Lördag – Vilodag
 • Söndag – Aerobics eller Zumba 60 min

Så fort jag blir frisk ska jag planera en vecka 🙂 Längtar!!

2 thoughts on “Dunder förkyld och Grundträningsperiod

 1. I discovered your blog using google. I must I am floored by your blog. Keep up the good work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *